Érdemes váltani!

A mosás pár évtizeddel korábban komoly, fizikai erőt igénylő házimunka volt. A háztartások jelentős részében  mosószappannal mostak, szabadban terítették ki a ruhákat, ugyanakkor a bőrgyulladást, ekcémát csak hírből ismerték.

A technikai fejlődéssel párhuzamosan megjelentek az egyre korszerűbb mosógépek és ez magával hozta, hogy a mosási szokások is megváltoztak. Megnőtt az igény, hogy minél  tisztább  és illatosabb legyen a minket körülölelő textília, legyen az ruha, ágynemű vagy törülköző. Ez viszont egyre nagyobb környezeti leterheltséggel járt és  a  kedvezőtlen folyamat, mely jelenleg is tart magával hozza, hogy fokozatosan  nő az allergiás vagy irritációval jelentkező páciensek száma.

twins-1150193_640

Bőrünk lipidköpenye könnyen sérül, ha rendszeresen találkozik vegyszerekkel és a folyamat könnyen önfenntartóvá válhat, ha nem teszünk ellene. A téli időszak, a fűtés, a megváltozott faggyútermelés különösen hajlamosít  viszketéssel, kiütéssel járó bőrpanaszokra, különösen akkor, ha nem megfelelő mosószereket használunk. Ilyen tünetek esetén ezért a  hatékony kezelés mellett a gyanúba került kiváltó vagy a panaszokat súlyosbító  tényezőt is meg kell szüntetni.  Mi más lehet a bőrgyógyász tanácsa:  félre kell tenni az illatos, színezékben gazdag mosóporokat, öblítőt.

Környezet és egészségtudatos emberként érdemes „zöld” mosószert  választani.

A környezet védelme egyben bőrünk védelmét is jelenti. Viszketéssel, kiütéssel jelentkező páciensek számára javasoltam a korábban megszokott mosószer és öblítő elhagyását és próbaképpen áttérést illatmentes mosógélre és öblítőre.

Cudy

A választás hatékonyan támogatja a gyógykezelést  hiszen elkerülhető a bőr felesleges kiszáradása, irritációja. Segíti a bőr védőfunkciójának helyreállítását, hamarabb jelentkezik a javulás, gyorsabban lehet csökkenteni, majd elhagyni a gyógyszeres kezelést.

Dr. Asbót Júlia bőrgyógyász

Hozzászólások lezárva