Kellemetlen tünetek

Viszketés, pirosság, kiütések a kezemen? Mi ez, mi történik velem?

Élete folyamán a legtöbb ember találkozik hasonló panasszal, amit könnyebb megszerezni, de annál nehezebb tőle megszabadulni. A kiváltó okok többnyire hasonlóak. A folyamat lényege, hogy a kéz, az alkar bőrének védelmi rendszere sérül, a hám zsírtalanná válik, kiszárad. Megelőzés, megfelelő kezelés nélkül az állapot romlása szinte elkerülhetetlen.

konyhaAz egyik leggyakoribb háztartási tevékenység a mosogatás. Tegye a szívére a kezét az a háziasszony, aki meg tudja mondani naponta hányszor érintkezik a keze mosogatószerrel. Kezdetben hólyagok jelentkeznek, melyek hamar megnyílnak, viszketnek, nedveznek. Ha ilyenkor minden marad a régiben, a tünetek egyre erőteljesebben újulnak ki egyre nagyobb területeket meghódítva. Később a bőr kiszárad, lemezesen hámlik vagy szinte húsig bereped. A törékeny, fénytelen körmökről ne is beszéljünk! Ez az állapot további allergiák, fertőzések kiindulópontja lehet. Arról se szabad megfelejtkezni, hogy vannak olyan bőrbetegségek, melyek  önmagukban is tünetet okoznak a kézen, a teljesség igénye nélkül, például a pikkelysömör vagy az atopiás dermatitis.

Ezért ilyen esetekben különös óvatosság indokolt, nagyon nem mindegy, hogy milyen anyagokat használ valaki a konyhában.

Cudymosogatók

Ha a páciens bőrgyógyászhoz fordul, a felírt készítmények használata mellett védeni  kell a bőrt. Átmenetileg védőkesztyű használata javasolt, aminek fogadtatása nem minden esetben pozitiv, gyakori kifogás, hogy nem lehet benne dolgozni. Súlyos panaszok mellett a páciens hajlamosabb betartani a szabályokat és igyekszik megkímélni a bőrét. A javulás előrehaladtával azonban egyre gyakrabban lemarad a kesztyű, a semleges ápolókrémmel való zsírozás és a tünetek visszatérnek. Mindezek figyelembevételével úgy gondolom, hogy akik a háztartásban az egyik legkevésbé kedvelt munkát, a mosogatást nem tudják kihagyni, használjanak bőr és környezetbarát mosogatószert.

Kezük hálás lesz érte.

Dr. Asbót Júlia bőrgyógyász

Hozzászólások lezárva